Beschrijving van de negen typen

enneagramIn de kolom hiernaast hieronder vind je een eerste beschrijving van de negen verschillende persoonlijkheidsstructuren van het enneagram. Het enneagram is vooral bedoeld als bewustwordingsproces. Pin je daarom niet direct vast op één van de structuren/typen. Het zelfonderzoek met het enneagram is een niet aflatende weg naar binnen. Door er mee ‘aan het werk te gaan’ dat wil zeggen ‘met jezelf aan het werk te gaan’ zal je ontdekken dat de structuur van je persoonlijkheid meer is dan de buitenste laag die op het eerste oog zichtbaar is voor jezelf en anderen. Een goede enneagram coach of therapeut kan je helpen om je onderliggende drijfveren zichtbaar te maken.

De verschillende typen worden juist in nummers weergegeven om de neutraliteit te bewaren. Er is een onderscheid gemaakt tussen de verschillende centra: Het intellectuele centrum, het emotionele centrum, het fysieke centrum. In de kolom hiernaast vind je een overzicht van de verschillende centra en een beschrijven van de verschillende persoonlijkheidsstructuren.

Leren leven met elkaars kwetsbaarheden

Als uw zoon of dochter psychisch kwetsbaar is en hulp nodig heeft, kan dit soms nog even duren. Wachtlijsten zijn lang terwijl de problematiek toeneemt. Het onderlinge contact komt onder druk te staan en u ervaart misschien dat u uw kind niet goed meer kunt bereiken....